Sep 13, 2010

Kultererov elektronski rokovnik otkrio 12 susreta s Robertom Ježićem 2006/07

 

Kultererov rokovnik

Novi list u posjedu je detaljnog prikaza poslovnih sastanaka Wolfganga Kulterera tijekom 2006. i 2007. godine. Riječ je o službenom dokumentu kojim se u istrazi služe i austrijski pravosudni organi. Prema ovom dokumentu, Damir Farkaš se tijekom te dvije godine s Kultererom sreo najmanje šest puta, od toga četiri puta u razmaku između siječnja i svibnja 2007. godine, u vremenskom periodu kada se odvijao proces kupoprodaje Hypo-Consultantsa. Pored samostalnih sastanaka između Kulterera i Farkaša, u veljači 2007. godine s Kultererom su se našli Farkaš i Stipe Orešković, u tom trenutku direktor EPH. U svibnju su se, pak, s Kultererom sreli prvo Farkaš i Ninoslav Pavić, a zatim 15. svibnja zajedno Farkaš, Pavić i Orešković.

Novi list, 8. 9. 2010

Meetings Kulterer - Ježić

A 45 lines je u posjedu Kultererovog rokovnika za razdoblje od 02. listopada 2006. do 31. listopada 2007. prema kojem su se vlasnik DIOKI-a i Novog lista te počasni konzul Njemačke u Rijeci, Robert Ježić i bivši prvi čovjek HAAB-a susreli 12 puta 


 

Robert Ježić: Ne znam koji su motivi za Holubove spekulacije

ZAGREB - Vlasnik Diokija i Novog lista, Robert Ježić, ili kako ga se još u medijima naziva, ključni lobist u aferi Hypo i produžena ruka Ive Sanadera, danas se nije pojavio u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo kako bi pojasnio svoju ulogu u aferi Hypo. Ježić se odbio javiti i telefonom, a na izjavu je pristao jedino putem e-maila.

Tako na optužbe da je bio ključni lobist za Hypo, Ježić odgovara vrlo neodređeno i ne negira direktno iznesene optužbe:
"Činjenica je da smo moja tvrtka i ja kao njen vlasnik održavali dugogodišnje dobre kontakte sa svim Upravama Hypo Alpe Adria Group te sam stoga bio u mogućnosti uspješno rješavati poslovne projekte. Svi moji angažmani vezani su za moj image poslovnog čovjeka koji ima iza sebe više od 25 godina uspješnog rada u međunarodnom petrokemijskom biznisu i image vlasnika petrokemijske industrije u Hrvatskoj".
       Na izjave predsjednika istražiteljskog povjerenstva koruškog parlamenta za aferu Hypo banke, Rolfa Holuba,  da je Ježić bio vrlo utjecajan i važan u poslovima s Hypo bankom i to ne samo u financijskom, već i u političkom dijelu, Ježić tek odgovara da je dotični istražitelj član lokalnog povjerenstva i parlamenta te iznosi informacije iz neslužbenih izvora i medijskih špekulacija, a za što motive i ciljeve ne može i ne želi komentirati.
    
Na upit kako je s obzirom na sve dobio status počasnog konzula Njemačke Ježić odgovara da se po tom pitanju obrate Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj u čijoj je to nadležnosti.

Autor/izvor: SEEbiz / I / HRT, 1.9.2010

U pismu što ga je 13. prosinca 2007,  u vrijeme dok se još nije znalo kako će nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj izgledati nova Vlada (Mesić je otezao s davanjem mandata Sanaderu, šaljući signale Milanoviću da bi najbolje bilo da pristane na tzv Veliku koaliciju s HDZ-om) , tadašnji predsjednik uprave HYPO-a dr. Wolfgang Kulterer pisao svom tadašnjem zamjeniku Tilu Berlinu, stoji:

Hrvatska:


Prema meni raspoloživim informacijama gospodin Ivo Sanader biti će opet premijer, to jest, lobistička situacija ostaje nepromijenjena. Najvažniji ministarski resori, kao što su financije, gospodarstvo, ostaju nepromijenjeni, a ni u Narodnoj banci neće biti promjena. Najbolji prijatelj i saveznik premijera je gospodin Robert Ježić, koji preko bivšeg zamjenika premijera Linića i prema SDP-u dobre kontakte održava.Za CEO-a HYPO Banke International, dr. Berlina i novog CEO-a HAAB-a, Markusa Ferstla je gospodin Ježić dobitak i može kao lobist biti od koristi. On preko premijera ima veze u svim strukturama i ekstremno nam je pomogao oko DAB-a, pripremanja arbitražnog spora u Londonu, u slučaju sanacije Lipovca (stari slučaj velike važnosti) i u mnogo škakljivih situacija. On je također i priznati poslovni čovjek i ima izravan pristup u najviše krugove u Hrvatskoj -političke, gospodarske, sportske, kulturne. Da bi riješili stare, otvorene ugovore, ako ih ima, predlažem da sa gospodinom Ježićem potpišemo dvogodišnji ugovor o lobističkoj i konzultantskoj suradnji.  (vidi cijelo pismo u prilogu na njemačkom i neodgovoreni mail 45 lines njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na hrvatskom)

Robert Ježić nije dakle izravno demantirao tvrdnje da je bio ključni lobist za HYPO i produžena ruka Ive Sanadera jer to ne bi bilo moguće obzirom na Kultererovo pismo Berlinu i informacije iz spomenutog rokovnika o 12 susreta s Kultererom u godinu dana, a koji su prethodili preporuci da je riječ o Sanaderovom najboljem prijatelju s dobrim vezama u SDP-u…

A prema rokovniku Robert Ježić se s Kultererom sreo: 05. 10. 2006. u 20 sati, 16. 10. 2006. u 10 sati, 21. 11. 2007. u 12:45 ( s tim da je direktor HYPO-a prethodno u 11,30 bio na razgovoru s Polančecom + Kircherom, Obornyem i Pastuovićem), 16. 02. 2007. u 13:30, pa 26. 02.  2007 u 10:30, pa 23. 04. 2007. u 13:00, pa 04. 06. 2007 zajedno s dr. Tilom Berlinom u 12:45, 08. 06. 2007 u 14:00, 24.08.2007 u 12:30, 27.09.200714:00, 04.10.2007 16:00 i 25.10.2007 16:00, a  u društvu je bio i Kircher

Sanaderov vjerni potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Damir Polančec, koji je do sada najviše rangirani “nedodirljivi pedro” Kosoričina obračuna s korupcijom, susreo se dakle s Kultererom  21. 11. 2007. u 11:30, neposredno pred Kultererov razgovor sa Ježićem, da bi 01. 02. 2007. u 18,30 Kulterer i Polančec najprije razgovarali nasamo, a potom zajedno s nekim investitorima.

Ako je suditi prema zadnjim spoznajama iz rokovnika i još ako su one predmet ozbiljnog zanimanja uastrijskih i njemačkih istražitelja afere HYPO put od uhićenog Kulterera do Sanadera, slobodnog američkog profesora vodi preko uhićenog Polančeca i njemačkog konzula Roberta Ježića.

Robert Ježić je odbio nastupiti u emisiji njemačkog ZDF-a Frontal 21 koja se bavila aferom HYPO i njegovoj ulozi u toj priči, a njemački novinari su zabilježili i susret njemačkog ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea s njemačkim konzulom u Rijeci

Kako je najavio, guverner NBH Željko Rohatinski odgovoriti će pismeno na upite koruškog partlamentarnog istražnog povjerenstva o svojim spoznajama vezanim za aferu HYPO, a kao što se vidi iz Kultererog rokovnika i on sam se u navedenom razdoblju jedanput susreo s uhićenim šefom HYPO-a, i to  7. 11. 2006. u 15,30 u Zagrebu.

 

No comments: